Uitleg bureaustoel functies en opties

1D Armleuning - In hoogt verstelbare armleggers.

2D Armleuning - In hoogte- en breedte verstelbare armleggers.

3D Armleuning - In hoogte-, breedte- en diepte verstelbare ergonomische armleggers

4D Armleuning - In hoogte-, breedte- en diepte verstelbare armleggers met opdekjes blokkeer baar te verstellen in breedte- en diepte (4 dimensionaal).

5D Armleuning - In hoogte-, breedte- en diepte verstelbare armleggers met opdekjes blokkeer baar te verstellen in breedte- en diepte + draaibediening (5 dimensionaal).

 

Zitdiepte verstelling - Verstelbare schuifzitting voor een beter zit bereik.

Rug hoogte verstelling - Verstelbare rugleuning in hoogte voor de juiste rug ondersteuning.

Zithoogte verstelling - Verstelbare zithoogte doormiddel van een gasveer.

Lende-, Lumbaal steun - Een lende steun geeft uw bureaustoel extra ondersteuning van de onderrug en geeft tevens een verhoogd gevoel van comfort en kan klachten voorkomen of verminderen.

 

Waar moet mijn lendensteun zitten?

De lendensteun dient ingesteld te worden ter hoogte van de broekriem zodat het bekken 15 graden gekanteld wordt. Deze stand is gelijk aan de houding wanneer je rechtop staat. Bij mannen zal de positie 2 centimeter lager zijn dan bij vrouwen. Let op dit is een ergonomisch advies en is niet bij ieder persoon even prettig.

Synchroon mechaniek met gewichtsregeling

Het synchroon mechaniek kantelt de rugleuning en de zitting naar achteren wanneer u beweegt. Dit zorgt voor meer beweging tijdens het zitten wat resulteert in een betere bloedcirculatie en meer zuurstof tussen uw wervels.

Synchroon mechaniek met automatische gewichtsregeling

Het automatische synchroon mechaniek kantelt de rugleuning en de zitting naar achteren wanneer u beweegt. Deze past automatisch de weestand aan op uw gewicht. Dit zorgt voor meer beweging tijdens het zitten wat resulteert in een betere bloedcirculatie en meer zuurstof tussen uw wervels.

Neigmechanisme

Dit is eigenlijk het klassieke mechanisme, waarbij de rugleuning en de zitting als één geheel worden gekanteld. Het kantelpunt zit ongeveer in het midden onder de zitting. Wanneer je achterover leunt, worden je bovenbenen en voeten iets opgetild.

Zitneig mechanisme.

Dit is een mechaniek waar de zitting in een negatieve graden kan worden ingesteld.  Dit werkt prettig omdat je het bekken hiermee naar voren duwt, waarmee je rug in een natuurlijke houding staat.

Raster verstelling

Verstelbare armleuning of rugleuning doormiddel van een klik systeem bij het bereiken van het hoogste punt zakt deze weer naar het laagste punt.

Mesh, - netweave

Mesh of netweave is een soort gaas waarmee  de rugleuning van een bureaustoel is bespannen. Over het algemeen zijn de zittingen van netweave bureaustoelen van stof. Echter, er bestaan ook bureaustoelen waarbij ook de zitting van mesh is.                                                                                  Voordelen: Netweave is een ventilerende stof; dit voorkomt overmatige transpiratie

Comfort

Comfort bureaustoelen worden gekenmerkt door een wat dikkere rugleuning ten opzichte van mesh, netweave. Er zijn verschillende soorten stof: synthetisch zoals een combinatie van polyester en acryl, maar er bestaan ook combinaties van katoen en wol.
Voordelen: Omdat de leuning dikker is heb je betere ondersteuning in de rug.

Leer

Er bestaan verschillende soorten leer; de meest gebruikelijke varianten zijn rundleer en kalfsleer. Daarnaast bestaan er nog varianten als schapen-, geiten en pythonleer.
Voordelen: Leren bekleding zit over het algemeen erg aangenaam en comfortabel. Het is dan ook hygiënisch en het is gemakkelijk af te nemen. Omdat leer een sterk natuurproduct is gaat het lang mee; het is dan ook vrij slijtvast. Leer kan je tevens impregneren en invetten, waardoor het product nóg langer meegaat. Tot slot heeft leer een chique uitstraling.

Wat is Martindale?

Meubelstoffen krijgen steeds een zogenaamde Martindale score toegekend. Bij de Martindale test wordt via een internationaal erkende test nagegaan hoe snel een stof slijt wanneer er een zekere druk op uitgeoefend wordt. De score kan uiteen lopen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal +75.000 voor zeer sterke stoffen. Bij het kiezen van uw meubelen kan het dan ook aangeraden zijn de Martindale score te bekijken in functie van uw gebruik. Hoe hoger de score in cijfers, hoe hoger de slijtvastheid van de stof.

De gebruiksklassen toegelicht

  1. Decoratief gebruik – tot 6000 Martindale

Stoffen in de gebruiksklasse Decoratief gebruik hebben een lichte slijtweerstand en zijn alleen geschikt voor het gebruik op zitmeubelen die uitsluitend een decoratieve functie hebben. Bijvoorbeeld een siermeubel in de hal of slaapkamer, waarop zelden iemand voor een korte tijd zit.

  1. Licht gebruik – 6000 tot 15.000 Martindale

Meubelstoffen in de gebruiksklasse Licht gebruik zijn geschikt voor meubelen die voorzichtig en niet dagelijks worden gebruikt.

  1. Normaal gebruik – 15.000 tot 40.000 Martindale

Meubelstoffen in de gebruiksklasse Normaal gebruik zijn bestand tegen dagelijks enkele uren gebruik in een gemiddelde situatie. Hou er wel rekening mee dat op zichzelf niet ongebruikelijke gewoontes en situaties kunnen leiden tot een meer dan normale belasting van de meubelstof.

  1. Intensief gebruik – 40.000 tot 75.000 Martindale

De gebruiksklasse Intensief gebruik geeft aan dat er sprake is van een sterke meubelstof die bestand is tegen dagelijks enkele uren intensief gebruik. Deze gebruiksklasse wordt ook aanbevolen wanneer er sprake is van een vaste zitplaats bij een bureau waar dagelijks vele uren worden doorgebracht.

  1. Intensief gebruik + werken (zeer intensief gebruik) – meer dan 75.000 Martindale

Extra sterk zijn de meubelstoffen in de gebruiksklasse Intensief woongebruik + werken. Deze stoffen zijn uitermate geschikt voor gebruik in werksituaties. Denk bijvoorbeeld aan een computer-werkplek- thuis. Meubelstoffen in deze gebruiksklasse kunnen dagelijks vele uren zeer intensief worden gebruikt.

 

 NPR 1813 en EN 1335

NPR 1813 en EN 1335 zijn normen die betrekking hebben op ergonomische aspecten van kantoorstoelen.

NPR 1813 is een Nederlandse Praktijkrichtlijn die richtlijnen biedt voor het ontwerp en de instelling van kantoorstoelen. Het legt bijvoorbeeld specificaties vast voor zaken als zithoogte, zitdiepte, armleuninghoogte en rugleuningondersteuning, met als doel het bevorderen van ergonomie en comfort voor gebruikers.

EN 1335 is een Europese norm die vergelijkbare richtlijnen biedt, maar van toepassing is op kantoorstoelen die in de hele Europese Unie worden verkocht. Deze norm stelt eisen aan aspecten zoals afmetingen, instelbaarheid en duurzaamheid van kantoorstoelen, opnieuw gericht op het verbeteren van ergonomie en comfort op de werkplek.

Beide normen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat kantoorstoelen voldoen aan bepaalde minimumeisen voor ergonomie, wat kan helpen bij het voorkomen van klachten en blessures die verband houden met langdurig zitten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website geven.

PRIVACYBELEID